Skip to main content

Aktuelt

Forsikringsselskapenes rettshjelpdekning

 

Forsikringsselskapene betaler i mange tilfeller dine utgifter til advokat og sakkyndig ved tvist. Dette gjelder typisk om du har en hus-, hytte- eller innboforsikring, bil- eller kjøretøyforsikring, båtforsikring, reiseforsikring etc.

 

Det normale er at du betaler en fast egenandel på ca. kr. 4.000 samt en bevegelig egenandel på ca. 20% av de totale kostnader – mot at forsikringsselskapet betaler resterende oppad avgrenset til kr. 100.000 – dvs. kr. 80.000 + 25% merverdiavgift til Staten.

Det normale er også problemet – forsikringsselskapets tak på normalt kr. 100.000 har vært uendret så lenge jeg kan minnes – og jeg har arbeidet med slike saker i over 20 år som advokat. 

Ifølge Statistisk sentralbyrås kalkulator for konsumprisindeks – har prisstigningen i det samme tidsrom gått opp med hele 65,7%. Forsikringspremien du betaler har også som følge av det gått opp, dvs. du betaler mer for en forsikring nå enn du gjorde for 20 år siden. Likeså har advokatenes priser steget de siste 20 år. Det har også de sakkyndiges priser etc. Alt har steget – med unntak av rettshjelpdekningen.

Du får med andre ord mindre for kr. 100.000 nå – enn du gjorde for 20 år siden. Like fullt betaler du mer til forsikringsselskapene.  

Det er ingen fornuftig grunn til at du som forbruker skal betale mer – og få mindre. Forsikringsdekningen bør økes kraftig. I et velbalansert kontraktsforhold har man dertil gjerne med en klausul om årlig justering iht. eks. konsumprisindeksen. Slik kan verdien balanseres i takt med prisstigningen. Slik burde det også være i forsikringsavtalene. Det er etter min mening urimelig at forsikringsselskapene (den sterke part) ensidig skal kunne diktere så dårlige vilkår for forbrukerne (den svake part) - som rettshjelpdekning her er et eksempel på.

 

Nå har jeg riktignok ikke systematisk gjennomgått alle avtaler til alle forsikringsselskap gjennom alle år, men det er sjeldent jeg er borti noe utenom det normale. I så måte mener jeg vilkårene for rettshjelpdekning snarest bør revideres til fordel for forbrukerne – og ikke bare den årlige forsikringspremie til fordel for forsikringsselskapene.      

 

-Ta gjerne kontakt med oss.

 

Av advokat MNA Bernhard O. Halvorsen jr.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

(+47) 92614415

 

-Fra Finansavisen.

-Fra Avisa Nordland.

 

 

Frogner advokatkontor, (+47) 92614415 / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / www.frogneradvokat.no

 

Beste advokat

Anbefalt advokat